Gruzínsky zelený čaj Gantiadi
Vitajte vo svete gruzínskeho čaju, ktorý prináša chuť a vôňu regiónu Guria. Jeho záhrady produkujú lístky skutočne nádherné. Ako by nie, keď sa rozkladajú v kopcoch s výnimočnými klimatickými podmienkami. Čajovníky rastú bez chémie, farmári ich šklbú ručne, skoro ráno. Tento zelený čaj je jemný ako tamojší vánok a čistý ako gruzínske jazerá.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Gruzínsky zelený čaj Gantiadi chutí po zaliatí horúcou vodou ľahko, sladkasto a mierne trpko. V aróme môžete rozpoznať varený mangold. Nálev má svetlú, jasnú farbu.
Pôvod čaju
História gruzínskeho čaju siaha až do roku 1809, kedy knieža Mamia V Gurieli, posledný vládca Gurského kniežatstva na západe Gruzínska, objednal prvé semienka čajovníka (Camellia sinensis). Urobil tak zásadný krok na ceste Gruzínska medzi špičkových čajových producentov.
Región Guria je známy jedinečnou mikroklímou, v ktorej sa spája vysokohorský vzduch s morskými vánkami, čo vytvára optimálne podmienky pre rast čajových kríkov. Čaj pestovaný v miestnych horách je množený iba semenami, čo prispieva k jeho komplexnej chuti a výraznej vôni. Krátke vegetačné obdobie, ktoré kvôli studeným zimám trvá iba sedem mesiacov, poskytuje čajovým rastlinám čas na regeneráciu a získanie sily.
Je dôležité zdôrazniť, že čajovníky rastú v Gruzínsku bez použitia chemických hnojív alebo pesticídov a všetok zber je vykonávaný ručne. Táto starostlivosť a tradičný spôsob spracovania lístkov dávajú čaju vo výsledku jedinečné vlastnosti, ktoré ich výrazne odlišujú od bežných ázijských čajov.
Účinky čaje
Ajurvéda znamená v doslovnom preklade "náuka o živote" a jedná sa o najstarší celistvý lekársky systém o zdravom spôsobe života. Vznik tejto náuky do starodávneho obdobia indických posvätných písiem a prvý spis sa objavil okolo 1. tisícročia pred našim letopočtom.
Byliny a koreniny sú základom ajurvédskej medicíny a sú tiež základom našich ajurvédskych zmesí.
Ajurvédska medicína
Princípy ajurvédskeho lekárstva rozšírili do všetkých kútov celého známeho sveta. Na základe tejto náuky vznikali školy a systémy prírodného lekárstva. Ajurvéda je preto označovaná za "matku všetkých liečebných systémov". Ajurvéda považuje človeka za celistvý, nedeliteľný a vzájomne prepojený komplex tela, ducha a mysle. Nezameriava sa na prejavy chorôb, ale hlavne na príčiny vzniku energetickej nerovnováhy, ktorá predchádza každej chorobe. Snaží sa obnoviť v ľudskom organizme prirodzený stav harmónie.
Z troch kozmických kvalít (Gun) povstalo päť živlov prírody - éter, vzduch, oheň, voda a krajiny - ktoré sa v tele človeka prejavujú vo forme troch základných energetických princípov (dos) - Váta, Pitta a Kapha. Každá ľudská bytosť sa rodí s jedinečným pomerom týchto energií, ktoré sa podieľajú na utváraní našej fyzickej a psychickej charakteristiky a sily. V priebehu života sa z rôznych príčin ich pomerné zastúpenie odchyľuje od pôvodného stavu, čo sa potom odráža na našej psychike a zdravotnom stave. Myšlienky, pocity, strava, životný štýl a prostredie, v ktorom sa pohybujeme - to všetko ovplyvňuje túto vyváženosť či nerovnováhu.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
85 °C | 3-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Zelený čaj zalejte vodou o teplote 80 °C, v pomere 1 čajovú lyžičku na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.